På dette kursus lærer du målrettet at bruge grafisk facilitering til at facilitere møderne i Scrum og understøtte dit daglige arbejde med agile teams. Grafisk facilitering er et særdeles værdifuldt værktøj til at visualisere processer, skabe fælles forståelse, og vil gøre din hverdag sjovere og mere inspirerende, hvad end du er Scrum Master, Agile Coach eller udfylder andre roller i en agil kontekst. Ved at tilføje det grafiske element i din facilitering vil du opleve, hvordan I sammen kan udforske perspektiver og samles om et fælles ”tredje sprog”, der skaber engagement og ejerskab i teamet, som er essentielt for f.eks. et vellykket Sprint Retrospektiv. Camilla, der er instruktør på kurset, har selv erfaret dette i rollen som Scrum Master og Product Owner, og vil inspirere dig til, hvordan du sætter metoden i spil i praksis, og give dig nye input til at løfte modenheden i teamet.

Det kan du efter kurset
 • Du kan skabe og anvende visuelle skabeloner til facilitering af events og opnå forståelse for, hvordan du kan bringe værktøjet i spil i din daglige optimering af den agile proces
 • Du kan at tegne Scrum-artefakter samt teknikker til at udvikle dit eget agile ikonbibliotek
 • Du lærer at udarbejde et komplet Scrum-procesoverblik, du kan bringe i spil i teamet
 • Du ved, hvordan du udarbejder og præsenterer et retrospektiv
 • Du har prøvet kræfter med at facilitere grafisk i et realistisk setup med sparring fra ligestillede
Målgruppe

Kurset henvender sig til alle, der arbejder med Scrum og agile processer, og som har en interesse i at kunne bruge simple grafiske elementer og teknikker til at facilitere processer, indhold og møder, der sikrer fremdrift og inspirerer. Deltagerne forventes at have en grundlæggende forståelse for Scrum, samt at have deltaget i og/eller faciliteret Scrum events. Du behøver ikke at kunne tegne eller på anden måde arbejde visuelt. Det lærer du på kurset! Alle kan tilegne sig værktøjets simple teknikker, og du vil blive overrasket over din egen udvikling.

Indhold

På kurset lærer du de grundlæggende elementer indenfor grafisk facilitering med udgangspunkt i Scrum-processen. Vi tager sammen tuschen i hånden, og gennemgår hvordan du simpelt tegner bl.a. mennesker, steder, processer, anvender farver og skriver og strukturer tekst hurtigt og hensigtsmæssigt.

Du lærer hvordan du kan understøtte Scrum events og artefakter ud fra relevante skabeloner og situationer. Desuden bliver du præsenteret for en lang række konkrete eksempler på, hvordan du visuelt kan facilitere og formidle events, forecasting, produktfeatures mv., og alt sammen i et relevant miljø for sparring.  

 

På kursets 2 dage vil du komme gennem følgende:

 • Metodeforståelse og betydningen af et fælles 3. sprog
 • De syv elementer: Rammer, steder, mennesker, processer, kommunikation, tekst og effekter
 • Hvorfor grafisk facilitering i Scrum?
 • Anvendelsesmuligheder for dig som Product Owner, Scrum Master, Dev. Team,  Agile Coach eller -leder. 
 • Ikonudvikling - opbyg dit eget bibliotek
 • Visuelle præsentationer og skabeloner
 • Tegn stort
 • Forberedelse af en relevant case fra din agile hverdag
 • Avancerede tegneteknikker - sådan imponerer du let!
 • Cases på grafisk facilitering i en agil hverdag, der vil fylde dig med inspiration
 • Udvikling af dit eget Scrum-procesoverblik direkte til at tage i anvendelse
 • Grafisk facilitering mens det sker. Du får mulighed for både at observere og være tuschførende på at facilitere det indhold, som dine medkursister skaber.
fileDownload kursusbeskrivelse
Underviser:
Camilla Linnemann

Camilla er en passioneret og erfaren facilitator. Hendes teoretiske afsæt som Certificeret Business Facilitator (IAF), krydrer hun med et særligt blik for at inddrage deltagere og medarbejdere i problemløsning gennem workshops og møder. Hun skaber bl.a. værdi gennem visuelle virkemidler og inspirerer altid med nye metoder og teknikker til at engagere og skabe motivation i organisationer. 

Camilla har afholdt adskillige kurser i facilitering og grafisk facilitering, og altid med fokus på at sætte deltagernes dagligdag i centrum og få tuschen i hånden fra start

Certificeringer: Certified Business Facilitator (IAF), Scrum Master (PSM) og Product Owner (PSPO), Cand.mag i Oplevelsesøkonomi

Tilmeld

Vi glæder os til at se dig!

Deltagerinformation

Betalingsinformation